Kolmen kameran pikavertailu ja testi: kännykkäkamerasta järkkäriin .

Vertailussa Nokia E7 ja Canon Ixus-980 sekä 7D

Jo monta vuotta palvellut työsuhdekännykkä Nokia E72 meni vaihtoon ja tilalle tuli uudempi Nokia E7. E72:n kamera oli aikalailla surkea, jos sellaista edes kameraksi kehtaisi kutsua, pikemminkin se oli ”kameran kaltainen laite joka tuotaa valokuvan kaltaisia tiedostoja”. Uuden E7:n kamera vaikutti ensi tuntumalla jo melkeinpä käyttökelpoiselta, joten päätin tehdä pikatestin ja verrata miten se pärjää “oikeille” kameroilleni: Canon IXUS-980 pokkarille sekä Canon 7D järjestelmäkameralle.

 

 

Canon Ixus 980

Canon Ixus-980 on leveys- ja pituus-ulkomitoiltaan itse asiassa hieman pienempi kuin Nokia E7, mutta tietysti paksumpi ja linssin auetessa paksuutta tulee vielä kuvaustilanteessa lisää. Molemmat laitteet mahtuvat normaaliin taskuun hyvin. Tämä Ixus on jo muutaman vuoden vanha eikä enää myynnissä, mutta edelleen aivan kelvollinen ja laadukas pokkarikamera, uudemmat saman kokoluokan kamerat eivät ole tuosta enää kovin huikeasti parantuneet. Kennossa on 14.7 Megapikseliä, se on varsin tyypillistä kokoluokkaa oleva 1/1.7” CCD-kenno eli kooltaan 7.44 x 5.58 mm. Kennon resoluutio 4416 x 3312 ja kuvasuhde 4:3. Optiikka tähän kokoon varsin laadukas zoom, polttoväli on 7.7-28.5 mm, joka  kinovastaavana 36-133 mm, aukko/valovoima f/2.8-5.8.

Nokia E7

Nokian E7:n kamerakennossa 8 Megapikseliä, 3264 x 2448 ja kuvasuhde 4:3, joskin tehdasasetus on 16:9 kuvasuhteelle ja 6 Megapikeselin tilassa (3264 x 1832). Kennon kokoa ei ilmoiteta missään datoissa, mutta tyypillisesti näissä litteissä kännyköissä on 1/3.2″ CCD kenno, jonka koko on noin 4.5 x 3.4 mm, eli pinta-alaltaan neljäsosa Ixus-980:n kennosta. Polttoväli lienee luokkaa 5 mm ja kinovastaavana noin 40 mm. Kameran polttoväli on kiinteä, eli “oikeaa” optista zoomia ei ole. Kamerassa ei myöskään ole “oikeaa” optista fokus-säätöä, vaan siinä on käytössä tekniikka nimeltään EDoF eli “Extended Depth of Field”. Optiikassa on niin suuri syväterävyys, että se on tarkka noin puolen metrin etäisyydeltä äärettömään, ja lähietäisyydellä kuvan terävyyttä lisäksi korjaillaan digitaalisesti.

Canon 7D

Canon 7D onkin sitten näihin verrattuna melkoinen leka, varsinkin kun sen varustaa kunnon objektiivilla ja isolla lisäsalamalaitteella. 7D:n CMOS-kennon resoluutio on 19 Megapikeliä 5184 x 3456 ja koko 22.3 x 14.9 mm, eli 8-kertainen Ixukseen ja yli 20-kertainen Nokia E7:aan verrattuna. Suuri kenno kykenee keräämään valoa paljon paremmin kuin pienemmät kennot. Lisäksi kennon eteen on mahdollista rakentaa laadukas hyvin valoa keräävä optiikka. Järjestelmäkamerassa optiikan voi vaihtaa tilanteeseen ja tarpeeseen sopivaksi, eli kameraan saa valtavan valikoiman linssejä, joita ammattikielellä hienommin kutsutaan objektiiveiksi. Canonin omaan valikoimaan kuuluu lähes 100 erilaista objektiivia, ja muiden valmistajien (esim. Sigma, Tokina, Tamron) tarjonta mukaanlukien, erilaisia objektiiveja löytyy satoja. On mahdotonta tehdä optiikkaa sellaiseen objektiivin, joka tuottaisi kaikilla polttoväleillä laadukkaimman mahdollisen kuvan. Tai jos näin olisikin, lopputulos ei ainakaan olisi järkevän kokoinen eikä hinnaltaan sopiva kovinkaan monelle. Tässä testissä käytin lähinnä Sigman 17-70 mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM objektiivia, jonka kinovastaava polttoväli 27-112 mm. Tämä on varsin laadukas ja hyvän hinta/laatusuhteen omaava yleiskäyttöinen linssi.

Salamat

Nokian E7:ssa on LED-salama, joka on käyttökelpoinen noin metrin päähän kuvattaessa. Se kelpaa siisä vain aivan lähikuvien ottamiseen, mutta ryhmäkuvia tai huoneen yli kuvaamiseen se ei kelpaa. Ixuksessa on Xenon-salama, joka on käyttökelpoinen 4 metrin etäisyydelle, eli sillä saa jo kuvia pienemmistä ryhmistä ja kerrostalohuoneen kokoisista tiloista. Canon 7D:n sisäinen Xenon salama kantaa 12 metrin päähän, joten sillä kuvaa jo isommankin ryhmän ja isommankin tilan. Suoraan linssin yläpuoletla tuleva valo tosin tuottaa aika lattean vaikutelman ja herkästi punaisia silmiä. 7D:n varustekengässä itse käytän usein Canon Speedlite EX430-II lisäsalamaa, joka kantaa 43 metrin päähän. SIllä valaisee jo juhlasalin tai ottaa 100 hengen ryhmäkuvan.

Näihin pienempiin kameroihin ei saa kiinni mitään lisäsalamaa. Lisäsalama on paitsi huomattavan tehokas, mutta sen voi myös suunnata heijastamaan salamavalon esim katosta, jolloin kuvista saa luonnollisemman ja tunnelmallisemman näköisiä. EX430-salaman voi lisäksi irrottaa kamerasta ja asettaa haluamaansa paikkaan, ja sitä voi kauko-ohjata kamerasta käsin, jolloin jo yhdellä lisäsalamalla saa helposti hyvinkin luovia valotuksia. 7D-kamera itse asiassa tukee mahdollisuuttaa ohjata ulkoisia salamalaitteita sijoitettuna kolmeen eri valotusryhmään.

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *