Jo Nesbøn Harry Hole sarja

Viime kesälomalla Thaimaassa satuin lukemaan norjalaisen Jo Nesbøn kirjoittaman dekkarin ”Lumiukko”. Minna oli ottanut sen mukaan ja siirryin tuohon kirjaan kun itse mukaan ottamani lukemiset pääsivät loppumaan. Kirja osoittautuikin tosi vangitsevaksi, eikä sitä meinannut malttaa jättää kesken.

”Lumiukon” luettuani oli pakko saada lisää samanlaista, ja lisäksi tässä kirjassa viitattiin niin paljon Harry Holen aiempiin juttuihin ja menneisyyteen, että oli aivan pakko saada tietää mitä aikaisemmissa kirjoissa tapahtui. ”Lumiukko” on Harry Hole dekkarisarjan kuudes kirja.  Minna oli hankkinut myös kirjan ”Veritimantit”, joka on sarjan viides, ja jonka luin sitten seuraavaksi. Tämän jälkeen hankin kaikki loputkin suomennetut Harry Holet, mutta aivan ensimmäistä eli ”Lepakkomiestä” ei helpolla saanut käsiin, koska jo monta vuotta sitten julkaistun suomennoksen painos on myyty loppuun. Sain sen lopulta kirjaston kautta varaamalla. Nyt olen lukenut koko suomennetun Harry Hole sarjan läpi, ja odottelen ensi keväänä julkaistavaa suomennosta viimeisimmästä 2011 julkaistusta kirjasta ”Gjenferd” eli suomeksi ”Aave”. Paitsi jos sittenkin opettelisi lukemaan norjankieltä ja hankkisi alkuperäiskielisen teoksen nyt heti 😆 .

Näin jälkikäten voin vain todeta, että oikeasti paras järjestys lukea Harry Hole sarja olisi toki ollut julkaisujärjestyksessä, mutta olosuhteiden pakosta jouduin nyt lukemaan ne vähän oudossa järjestyksessä. Tästä ei sinällään ollut kauheasti haittaa, sillä vaikka mm. ”Lumiukossa” paljastetaan monien aiempien kirjojen tapahtumista kaikenlaista, niin jokaisen kirjan tarina on sen verran monimutkainen ja -säikeinen että mitään ei mene pilalle.

  Julkaistu norjaksi Norjankielinen nimi Suomenkielinen nimi Oma lukujärjestykseni
1 1997 Flaggermusmannen Lepakkomies 7
2 1998 Kakerlakkene Torakat 3
3 2000 Rødstrupe Punarinta 4
4 2002 Sorgenfri Suruton 5
5 2003 Marekors Veritimantit 2
6 2005 Frelseren Pelastaja 6
7 2007 Snømannen Lumiukko 1
8 2009 Panserhjerte Panssarisydän 8
9 2011 Gjenferd Aave julkaistaan maaliskuussa 2012

 

Lukija voi havaita että Jo Nesbø on sarjaa kirjoittaessaan kehittynyt dekkarikirjailijana jokaisen kirjan myötä ja jokainen kirja sarjassa on aina vain vangitsevammin kirjoitettu kuin edellinen. Mutta jo sarjan ensimmäinenkin kirja – Jo Nesbøn esikoisteos – on ehdottomasti hyvä ja lukemisen arvoinen. Jokainen sarjan kirja on itsenäinen teos, eikä aiempien lukeminen ole mikään perusedellytys, mutta jos kaikki kirjat lukee ensimmäisestä alkaen, niin ne tuovat syvyyttä Harry Holen hahmoon.

Kaikkien näiden kirjojen päähenkilö on Oslolainen rikosetsivä – myöhemmin apulaispoliisipäälliköksi nimitetty – Harry Hole, joka kaikissa tarinoissa päätyy selvittämään sarjamurhia. Sarjamurhat käyvät jokaisen kirjan myötä aina vain monimutkaisemmiksi ja niihin liittyvät juonenkäänteet entistäkin monisäikeisimmiksi. Jo Nesbø punoo juonen huolella monista säikeistä ja tarjoilee henkilöt ja yksityiskohdat pala palalta, niin että lukija yrittää itsekin miettiä päänsä puhki pohtiessaan kuka kaiken tämän takana voi olla. Lopputulos on joka kerran yllätys, joka ratkeaa vasta monien käänteiden jälkeen aivan lopussa. Jokaisen sarjamurhan pääsyyllinen itse asiassa esiintyy henkilönä kyllä aivan kirjan alkupäässä, mutta lukija – kuten päähenkilö Harrykin – tajuaa vasta kirjan lopussa kuka kaiken takana oli, ja mikä oli kaikkien murhien todellinen motiivi. Jokaisessa kirjassa on myös oma teemansa, jonka puitteissa kirjailija ottaa kantaa erilaisiin asioihin ja toisaalta kertoo mielenkiintoisia yksityiskohtia mitä yllättävimmistä asioista.

 

3 Comments

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *